Civilizația mea preferată în studiul viselor rămâne cea a Egiptului Antic.
Inspirați într-o măsură din cea africană, visătorii inițiați și formați în școala de vise din templul lui Anubis, au dezvoltat chiar o practică avansată de călătorie conștientă în timpul visului.
Ei aveau visători antrenați în acest sens care operau ca vizionari, clarvăzători și telepați și care ofereau consultanță în treburi de stat, strategii militare și asigurau și o comunicare eficientă la nivel telepatic între centre administrative și temple aflate la mare distanță unele de altele.
Știau să își schimbe forma în timpul viselor, traversând timpul și spațiul în corpul păsărilor și cel al animalelor.
Pentru visătorii egipteni, exploratori ai spațiului astral și ai universului multidimensional, era evident că adevărata inițiere și transformare se produc într-o realitate mai profundă, accesibilă dincolo de corp, prin intermediul visului și stărilor modificate de conștiință.
În limbajul Egiptului antic, cuvântul folosit pentru vis este rswt și reprezintă atât o trezire, cât și un loc.
Când închidem ochii obișnuiți, ochiul viziunii se deschide.
Când mergem să visăm, călătorim în alte locuri – poate în alte vremuri sau alte dimensiuni – și / sau primim vizitele altor călători.
Din această perspectivă străveche, visele nu sunt doar lucruri care răsar întâmplător din subconștientul personal atunci când dormim; sunt locuri în care mergem și experiențe în care ne trezim la realități care pot fi mai mult, nu mai puțin, „reale” decât viața noastră de zi cu zi.
Atunci când ne ”trezim”, abordarea pe care o avem atât asupra stării de veghe cât și a stării din timpul somnului, se schimbă fundamental. Putem chiar spune că începem să înțelegem că trăim într-o continuă stare de visare sau creare, conștientă sau nu.
Încetăm să mai trăim ca niște somnambuli, urmând inconștient rutine și patternuri.
În vis ne trezim. Asta se poate întâmpla indiferent de tipul de vis pe care îl trăim, fie în somn, fie în stare hipnagogică, fie într-o viziune, în timpul unei meditații, unei călătorii șamanice, ori prin intermediul sincronicităților și a evenimentelor cu încărcătură simbolică din viața de zi cu zi.
Toate sunt considerate tipuri de vise și pot fi abordate ca atare.
Multe culturi antice, străvechi știau că nu e necesar să mergi la somn ca să visezi. Considerau că visarea se întâmplă, inclusiv în starea de veghe. Adică activ, am putea spune.
E ca și cum starea de vis și starea de veghe sunt într-o continuă curgere și se întrepătrund, sunt un continuum al unei călătorii, o trecere de la o stare de conștiență la alta, dintr-o dimensiune în alta.
Atunci când ne angajăm pe calea trării unei vieți pline de semnificație, considerăm în egală măsură valabile atât mesajele și experiențele pe care le primim în starea de veghe, cât și pe cele pe care le primim în timpul somnului.
Când începem să acordăm atenție diverselor tipuri de vise și vom face o practică din a le nota în jurnal, vom observa că ele conțin informații prețioase atât despre existența noastră trecută, prezentă, viitoare, sau realități paralele, cât și despre existența celor dragi nouă, informații care ne ajută:
- să înțelegem ce avem de făcut pe mai departe,
- să găsim soluții practice,
- să descoperim care ne sunt darurile pe are la avem de adus în lume și care e cea mai înțeleaptă abordare a circumstanțelor vieții noastre.
- să înțelegem, dizolvăm și alchimizăm tipare mental-emoționale,
- schimbăm perspectiva și filtrele prin care privim realitatea,
- ne ridicăm pe frecvența sufletului și ne eliberăm calea spre a ne trăi viețile la cel mai înalt potențial,
- conștientizăm că avem alături un întreg Univers care să ne susțină și să ne ghideze.
În toate timpurile și în toate domeniile, visele au ajutat oamenii să facă față și depășească provocările vieții.
Indiferent de modul de abordare a viselor, din perspectivă simbolistică, psihanalitică, cognitivistă, neurobiologică, antică, intuitivă sau orice altă abordare, și indiferent de mediul la care facem referire, fie el cultural, social, politic, religios, științific, trecerea timpului ne-a demonstrat că visele sunt de o importanță majoră în viața noastră de zi cu zi.
Acestea au reprezentat sursa de inspirație a numeroși scriitori, inventatori, oameni de știință, lideri politici și spirituali pentru misiunea lor.
Visele, alături de coinicidențe și imaginație reprezintă, în mod metaforic, acele motoare secrete din odiseea omului, care au pus lucrurile în mișcare, din spatele cortinei.
Așadar, avantajele lucrului cu visele sunt multiple, indiferent de natura lor, și o să punctez cât mai multe cu cât mi multe ocazii, însă vreau să închei cu un citat plin de semnificație care mi-a plăcut și care marchează în mod esențial importanța înțelegerii a ceea ce înseamnă visarea, dincolo de concepte și definiții mentale.
”A visa implică a menține, a reînnoi punțile ce ne leagă de o realitate superioară, mai profundă, și a deschide căi pentru cele ale sufletului și vindecarea lui. ” – Robert Moss
Fie ca cele mai bune vise ale tale să devină realitate!
Cu iubire,
Ioana
No responses yet