Ce pot face ca să îmi amintesc visele?
Ca să îți vin și mai mult în ajutor, am sintetizat mai jos câteva recomandări care să te ajute să îți îmbunătățești capacitatea de a-ți aminti visele când te confrunți cu fenomenul uitării.
1. Stabilește-ți intenția de a-ți aminti visele. Când mergi la somn scrie pe un bilețel: ”La trezire îmi amintesc visele.” Pune apoi acest bilețel sub pernă.
2. Încearcă să te trezesti în ritmul propriu – ritmul alert în care trăim ne-a îndepărtat tot mai mult de visele noastre și ne afectează în mod direct capacitatea de amintire a lor. Beneficiul amintirii viselor la trezire este că acestea pot conține resurse și soluții la provocările zilei ce ne așteaptă în față. Astfel, pentru a-mi aminti mai ușor visele am observat că contează nivelul de relaxare și deschidere (receptivitate) pe care îl am dimineața la trezire. Când funcționez pe pilot automat, nivelul de relaxare depinde de cât mi-e de plină ziua. Însă când aduc puțin discernământ în ecuație, realizez că tot așa cum cultivăm starea de relaxare înainte somn, e important să o practicăm și la trezire, chiar dacă, și cu atât mai mult cu cât în față ne așteaptă o zi încărcată. Din acest considerent merită să ne acordăm câteva momente de relaxare înainte de a ne da jos din pat. Chiar dacă intenția noastră nu este neapărat să ne amintim visele, putem folosi aceste clipe pentru a visa activ, adică a vizualiza cum ne dorim să se desfășoare ziua ce tocmai stă să înceapă. În mod surpinzător și acesta este tot o modalitate de visare, și încă una cât se poate de lucidă și conștientă, în care avem șansa să ne modelăm realitatea, de la nivelul undelor cerebrale alfa, iar uneori, când timpul ne permite să ne relaxăm mai profund, chiar și a celor theta, prin intrarea în starea hipnagociă.
3. Ține un jurnal de vise. Înainte să te dai jos din pat, notează în acest jurnal orice emoții sau gânduri ai la trezire. Se spune că gândurile pe care le avem la trezire sunt rămășițe subconștiente ale ultimului vis pe care l-am avut. Așternerea acestor idei pe hârtie poate activa aminitirea acelui vis, iar ca un efect de bumerang, amintirea ultimului vis poate da tonul amintirii celorlate vise.
4. Rămâi centrat(ă) în intenția de a-ți aminti visele. Chiar dacă esti nevoit(ă) sa te dai jos din pat și nu reușești să notezi în jurnal pe loc, rămâi centrat(ă) în intenția de a-ți aminti visele. Mi s-a întâmplat ca în timp ce mă pregăteam pentru începerea zilei și îmi căutam o haină în șifonier, în momentul în care am atins din greșeală cu mâna o altă haină decât cea pe care o căutam, mi-am amintit instant că tocmai m-am visat purtând acea haină și a fost suficient pentru a se activa amimitirea acelui vis. E ca și cum, atunci când stabilim intenția de a ne aminti visele, subconștientul și lumea viselor ne vin în întâmpinare prin producerea unor scenarii de vis ce parcă au funcția strict de activare și antrenare a capacității de amintire a lor, cum a fost de exemplu acest eveniment descris mai sus, cu activarea amintirii secvenței din vis, la contactul cu haina din viața de veghe.
5. Fii atent(ă) la sincronicitățile din timpul zilei. În societățile occidentale, visele sunt considerate experiențe din timpul somnului, în timp ce pentru multe culturi antice a visa este o activitate strâns legată de starea de veghe. Aborigenii australieni considerau că nu trebuie să mergi la somn ca să visezi. Erau conștienți că visarea este activă, adică ea poate avea loc în orice moment al zilei. Știau că totul este viu și interconectat, și nu doar că poți interacționa cu lumea înconjurătoare, dar că ți se va și răspunde prin sincronicități. Ca să le observi însă e nevoie de un anumit grad de prezență în viața ta și în corpul tău. Pe măsură ce te vei deschide și te vei familiariza cu ghidarea primită în felul acesta, te vei fi racordat deja la timpul visului și spațiul visului și ți se va îmbunătăți automat și capacitatea de a-ți aminti visele pe care le ai în timpul nopții.
Și fie ca cele mai bune dintre acestea să devină realitate!
Cu iubire,
Ioana
No responses yet