Unul dintre subiectele care m-a preocupat, în calitate de părinte, a fost somnul cât mai liniștit al copilului. Practicând co-sleepingul, am auzit des în jurul meu afirmația că nu o să-l mai scot degrabă din patul matrimonial. Convinsă fiind că acesta este un mit, tot ce mi-am dorit a fost ca, atunci când timpul va veni, trecerea din camera noastră în camera lui, să fie una blândă, neforțată, cât mai naturală.
În această tranziție am știut, din start, că un aspect important din timpul nopții, căruia va fi necesar să îi facă față, va fi reprezentat de visele neplăcute. Atunci când copilul doarme singur în cameră și are de-a face cu un coșmar, atât întunericul, cât și faptul că se știe singur, pot amplifica senzația de frică, iar asta poate crea rezistență la a mai dormi singur.
Deși până acum nu a întâmpinat rezistență majoră, am sesizat rapid că anumite experiențe din timpul nopții erau motivul principal pentru care uneori își dorea să revină la somnul cu mama sau tata. Când am început să îl invit să îmi împărtășească visele, în ideea de a găsi împreună soluții, chemarea aliaților în somn (animăluțe ghid, îngeri) i s-a părut, de departe, cea mai fascinantă idee și a pus-o rapid în aplicare.
În calitate de visător activ, știu că prin intermediul viselor, ne este pusă la dispoziție o doză impresionantă de creativitate de care ne putem folosi în viața noastră din starea de veghe pentru a găsi soluții în orice aspect al vieții care ne preocupă. Așadar, din această perspectivă, dorința mea este să încurajez copilul să rămână conectat la spațiul acesta al visului, al imaginației, un spațiu la care are acces în mod natural și în care poate găsi infinite resurse creatoare.
Mânată de dorința mea și inspirată de un articol postat de Robert Moss, vă las mai jos câteva sugestii despre modul în care putem să ne ascultăm copiii când vor să ne împărtășească visele, despre modul în care îi putem susține să își dezvolte imaginația și cum îi putem ajuta în găsirea soluțiilor când au de înfruntat propriile temeri prin spațiul visului.
-
ASCULTAREA: Când copilul vrea să îți împărtășească visele sale, crează spațiu pentru asta. Alocă zilnic timp special pentru împărtășit vise. Ascultă-i poveștile și prețuiește-le. La noi, timpul special de împărtășit și notat vise este dimineața la trezire.
-
INIVITĂ VISELE BUNE. Cu alte cuvinte învață copilul să își seteze intenții înainte de somn. Alegeți împreună cartea potrivită pentru somn sau, chiar mai bine, spuneți (inventați) povești. Ajută-l pe copil să seteze o serie de intenții bune de vis – de exemplu, întreabă-l “Ce ai vrea cel mai mult să visezi în seara asta?” Încurajează copilul să doarmă cu un animal preferat (fie că este vorba de un ursuleț de pluș sau de T-Rex) și să-l facă pe acesta gardianul din vis.
-
OFERĂ IMEDIAT AJUTOR CU LUCRURILE ÎNSPĂIMÂNTĂTOARE. Dacă copilul a fost speriat de ceva în timpul nopții, TU ești aliatul de care copilul are nevoie chiar acum. Fă imediat ceva pentru a transmuta această energie negativă. Pune copilul să o scuipe afară (literlamente) sau pune-l să deseneze o imagine a ceea ce l-a speriat și apoi să rupă desenul în mod vertiginos.
-
PUNE ÎNTREBĂRILE POTRIVITE. După ce copilul și-a spus povestea, pune-i întrebările potrivite. Întreabă despre emoțiile din vis, despre culoarea cerului sau despre ce făcea T-Rex. Verifică dacă în vis apare ceva din viitor. Împărtășește copilului ce ai putea gândi despre relatarea din vis, dacă acesta ar fi visul tău. Întotdeauna vino cu un plan de acțiune distractiv sau de ajutor în legătură cu această poveste. Deschideți cutia de creioane, sunați pe bunica etc.
-
AJUTĂ COPILUL SĂ ȚINĂ UN JURNAL DE VISE. Începeți acest lucru cât mai curând posibil. Dacă copilul e foarte mic, tu poți scrie cuvintele, în timp ce el desenează imaginile. Atunci când copilul ajunge în punctul în care închide jurnalul și spune: “Aceasta este cartea mea secretă și nu o mai poți citi”, respectă decizia copilului și nu trage cu ochiul pe furiș. Acordă-i intimitatea de care are nevoie și lasă-l să aleagă când te va lăsa să arunci o priviri în acea carte magică.
-
OFERĂ COPILULUI INSTRUMENTE PENTRU EXPRIMARE CREATIVĂ. Încurajează copilul să aducă visele la viață prin artă, dans, teatru și jocuri, și să deseneze sau să picteze vise. Strânge-ți prietenii și familia pentru jocuri și scenete inspirate din vise. Păpușile și animăluțele de jucărie pot fi extraordinare pentru punerea în scenă a viselor. Deghizarea și costumarea pot fi, de asemenea soluții viabile. Pentru copil este așa o eliberare să-și portretizeze părinții sau pe alți adulți din viața lor. Pregătește-te să fii șocat(ă)!
-
AJUTĂ LA CONSTRUIREA UNOR PLANURI DE ACȚIUNE EFICIENTE. Visele ne pot arăta lucruri care necesită acțiuni suplimentare – de exemplu, pentru a evita un eveniment nefericit care a fost prevăzut în vis sau pentru a face ceva corect într-o situație de familie. Un copil va avea probabil nevoie de ajutor de la adulți în astfel de situații, începând cu ajutorul tău. Elaborarea unor planuri de acțiune va necesita în cele din urmă să înveți mai multe despre visare și lucrul cu visele (indiciu: poți începe cu cărțile lui Robert sau chiar participare la cercurile mele de visare activă).
-
LASĂ-ȚI PROPRIUL COPIL INTERIOR SĂ IASĂ LA JOACĂ. În timp ce asculți visele copilului tău, lasă minunatul copil visător din interiorul tău să iasă la lumină și să se alăture jocului.
-
KEEP IT FUN! Dacă o să faci din această activitate un obicei, o să realizezi că este cea mai distractivă activitate de acasă de care te poți bucura împreună cu copilul tău.
IMPORTANT! Remarcă două aspecte care NU sunt pe această listă, dar care ar fi în topul listei de lucruri pe care să NU le faci cu visele copilului tău.
-
NICIODATĂ să nu spui unui copil: ”Este doar un vis!” Copiii știu că visele sunt reale și chestiile înspăimântătoare care își fac apariția în vis au nevoie să fie rezolvate, nu respinse.
-
NU INTERPRETA visul unui copil! NU ești tu expertul aici; COPILUL ESTE!
Sursă articol: https://mossdreams.blogspot.com/2018/05/punch-hole-in-world-listening-to.html?spref=fb&m=1
Foto credit: https://alpha.wallhaven.cc/wallpaper/353855
No responses yet